Jak zařídit velkou kuchyň prakticky (1.díl)


Velká kuchyň je radost, ale vařit denně pro rodinu může být únavné. Nechcete plýtvat energií při vaření? Máte raději zážitky a čas s rodinou? Zařiďte si kuchyň prakticky. Možností, jak navrhnout kuchyňskou linku, je mnoho, ale ne všechno, co dobře vypadá, šetří čas při vaření. Přečtěte si, jak zařídit velkou kuchyň prakticky.

Pracovní trojúhelník

Kuchyňská linka se dělí na zónu ukládací, mycí, varnou a zónu přípravnou. Ta by měla být mezi mycí a varnou zónou, o šířce alespoň 45 cm. Proto, aby se vám v kuchyni dobře pracovalo, je ideální, když jednotlivé zóny tvoří pomyslný trojúhelník. A jednotlivé strany trojúhelníku jsou od sebe vzdálené 80-120 cm.

Pracovní plocha

Pracovní plocha by měla umožňovat plynulou práci. Standardní hloubka pracovní desky je 60 cm. Ovšem, pokud si necháváte vyrobit kuchyň na zakázku, neměl by být problém vytvořit pracovní desku hlubší – například 80 cm. Tento rozměr doporučuji hlavně u ostrůvků, jejichž součástí je varná a mycí zóna a navazuje na něj jídelní stůl.

Při plánování kuchyně nezapomeňte ani na prostor pro odkládání nebo ukládání drobných kuchyňských spotřebičů (mixér, šlehač, odšťavňovač, topinkovač). Každý, kdo rád vaří nebo peče, má své oblíbené pomocníky. Spotřebiče na hlavní pracovní ploše by vás ale mohly omezovat v plynulé práci. A to není žádoucí. Máte-li raději spotřebiče vždy po ruce, dejte přednost vestavným (kávovar, mikrovlnná trouba) nebo si nechte vyrobit část kuchyně pro odkládání spotřebičů. Hloubka této plochy může být třeba jen 45 cm.

Tvar kuchyňské linky

Kuchyňská linka může mít různý tvar – lineární, paralelní, do L, do U nebo s ostrůvkem. Záleží jen na dispozicích daného prostoru. Ideální je uvažovat nad tvarem kuchyně už ve fázi plánování stavby. Můžete-li ovlivnit projekt, plánujte kuchyň tak, abyste se v ní minimálně naběhali. Je sice krásné, když máte velké prostory, ovšem ideální šířka mezi jednotlivými skříňkami je 90-120 cm. 

Zařizujte prakticky, v budoucnu to oceníte vy i celá rodina.